Jag känner att eko-trenden håller på att få motsatt effekt. Ialla fall på mig. För några år sedan fanns det en och en annan ekologisk odlad morot och kanske ett äpple emellanåt. Nu finns det ta mej fan knappt en grönsak som inte har vårdats så fint och därför får kallas ekologisk. Jag orkar inte mer.
Jag har fått för mig att ekologiska varor är något bra, att de är nyttiga(re) och fulla med härliga antioxidanter. De är förvisso lite dyrare men jämfört med en vanlig morot kommer du leva tusenfalt längre. Asså, på riktigt. Det är lurendrejeri alltihopa. Jag vet knappt eller kanske inte alls vad en grönsak ska ha genomgått för att bli kallad ekologisk, troligtvis ingenting. Den får bara växa fritt hur den vill och så kommer någon tapper själ och bara plockar ner den lite ekologiskt så där.
Jag är uppväxt på husmanskost. Vit pasta, vitt ris och grädde i såsen. Ibland åt vi rostade mackor till frukost, drack oboy på morgonen och även på kvällen. Inte jämt men ibland alltså. Vi drack läsk på helgen och den var fan inte ekologisk.
Jag vill äta nyttigt, det som är bra för kropp och själ. Inte hysteriskt nyttigt. Inte ångestnyttigt. Om inte min fruktkorg är fylld med ekologiska bananer, äpplen och päron vill jag slippa känna att jag är en dålig människa och ett äckelfetto som inte tar hand om min kropp. I miljoners miljaders år har vi ätit vanlig mat utan eko-kravmärkta varor. Och vi lever. Och mår förhållandevis bra. Är folk dumma i huvudet eller, fattar dom inte att lagom är bäst. Måste bra mat stämplas med eko-märket? Jag vet inte ens vad ekologiskt betyder så någon får gärna berätta. Då kanske jag ändrar mig.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Ekologiskt betyder att maten inte blivit besprutad m konstgödsel. Den har även "strängare" regler vad gäller innehåll, dvs inga äckliga tillsatser mm. I o med detta så ska maten vara rikare på vitaminer o mineraler o andra nyttigheter. Men som du skrev.... man behöver ju inte överdriva. Ibland kan man köpa ekologisk o ibland kan man köpa icke ekologiskt....Man överlever m all säkerhet ändå!
/Karin (som äntligen fick anv sina hälsoterapeutkunskaper)
Sedan har ju inte de ekologiska märkningarna någonting att göra med hur mycket energi det har gått åt för att producera t ex. grönsaken (växthus, transport o.s.v)... så miljöaspekten i det stora hela är ju inte medräknad och den påverkar dig ju också... "förr" odlades ju allt ekologiskt så då var det inte ett bekymmer...
Skicka en kommentar